Tio i Topp

- fyra år med Kaj (och Urban) på 70-talet

 

Tio i Topp började sändas hösten 1961 och den första programledaren var faktiskt Lill Lindfors. Fram till 1968 skedde röstningen med hjälp av lokala jurys på plats i  lokaler där man röstade med s.k. mentometerknappar. Men när Tio i Topp tog steget in i 70-talet var alltså denna komplicerade röstmetod borta och ersatt av jurymedlemmar som fick avge sina röster via telefon (jag som skriver detta var en av dem).

 

Programledare från september 1970, till nedläggningen i juni 1974, var Kaj Kindvall. De första månaderna på 70-talet var det dock Urban von Rosen (avled redan 1974)  som ledde Tio i Topp.

 

Innan halva 70-talet hade passerat lades alltså det omåttligt populära topplistprogrammet ned. Anledningen var de kraftiga vänsterradikala vindar som blåste genom Sverige vid denna tid. T.ex. så krävde "Aktionsgruppen Rädda Radion" att radions topplistor skulle avskaffas eftersom de "… bidrar till att konservera musiksmaken till förmån för de multinationella skivbolagens imperialistiska Coca Cola-kultur"! Och Sveriges Radios ledning lyssnade uppenbarligen på dessa synpunkter och lade ned Tio i Topp. Sista programmet sändes den 29 juni 1974.

 

Dock fick Tio i Topp direkt en efterföljare, Poporama. Men det är ju en annan historia det...

30 maj 1970

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...
Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio