Böckernas värld

The 70s -

Att läsa böcker var kanske ändå  vanligare på 70-talet, jämfört med idag, då de digitala medierna ännu lyste med sin frånvaro. Oavsett tidsperiod är det få saker som griper tag i en så mycket som en bra bok.

 

På 1970-talet var ju också boken en ännu viktigare källa till kunskap än idag, av samma skäl som ovan. När inte Google och Wikipedia fanns så var t.ex. ett lexikon ovärderligt i bokhyllan.

 

Här följer ett urval av stora, och några mindre stora, böcker som gavs ut och lästes under "vårt" decennium. Precis som på andra sidor här på The 70s kommer även fördjupningar att tillkomma efterhand. Hör gärna av Dig och tyck till!

Bild laddas...

När Babels hus skrevs var sjukvården på god väg att rationaliseras med färre och större sjukhus. Det är mot den här politiken som läkaren P C Jersild riktar udden i romanen Babels Hus. Boken blev i början på 80-talet en omtalad TV-serie. (1978)

Textruta: Babels Hus						 
Bild laddas...

Var Du med på 70-talet så är chansen stor att Du har (eller hade) Bra Böckers klassiska gröna lexikon i bokhyllan. När man gick med i deras bokklubb fick man en lexikondel per paket, och en del "vanliga" mer eller mindre bra böcker. (1973 )

Textruta: Bra Böckers Lexikon

Krigsroman om en legosoldat som blir avslöjad och torterad i den afrikanska fiktiva nationen Zangora. Efter att ha återfått friheten återvänder han för att leda en revolution som skall störta landets diktator. (1974)

Textruta: Krigshundarna
Bild laddas...

Historien, som verkligen berör, om slaveri och en familj vars historia börjar med anfadern Kunta Kinte. Han bortfödes 1767 som slav från Gambia. Boken handlar sedan om familjen fram till författaren själv i "dagens" USA. (1977)

Textruta: Rötter		         
Bild laddas...

Av alla kokböcker som kommit, och kommer, ut så intar KFs Vår Kokbok en särställning, nästan i klass med Bra Böckers Lexikon (se ovan). I 70-talsupplagorna var vi många som läste oss till de första stegen i kokkonsten. (1974)

Textruta: Vår kokbok		         
Bild laddas...

Handlingen börjar med ett synnerligen brutalt mord på en sjuk (men mycket elak) polis som är inlagd på Sabbatsbergs Sjuhus.

Boken filmatiserades senare, 1976, och gavs då titeln "Mannen på taket". (1971)

Bild laddas...

En Alistair MacLean-historia om en mördare på ett fartyg med destination Björnön i  Norra Ishavet.

Upplägget i MacLeans böcker är i grunden detsamma med en ond figur i ett för övrigt gott sällskap. Gärna i en ovanlig miljö. (1971)

Textruta: Björnön   
Textruta: Den vedervärdige mannen...

En i högsta grad samhällskritisk bok om fångvård, kriminalitet och knark. Trots bokens allvarliga ämne rymmer den en stor dos humor.

"Kennet Ahl" stod för författarparet Christer Dahl & Lasse Strömstedt  (1974)

Textruta: Grundbulten	         
Bild laddas...

Das Boot av tyske Lothar-Günther Buchheim fick namnet Ubåt när den gavs ut i Sverige 1973. Boken blev en stor framgång med sin råa och brutala beskrivning av livet på en ubåt under 2:a vk. (1973)

Sorglustig tegelsten till roman som blev en stor succé i slutet av 70-talet. Garp kom till när hans mamma desperat "våldtog" en döende soldat - istället för insemination. Han växer sedan upp i "skuggan" av sin mor. (1978)

Textruta: Garp och hans värld
Bild laddas...

Var Du ung på 70-talet och inte har läst Jack, ja då är Du ganska ensam! Jacks öden och äventyr i Stockolm, Norrköping & på Gotland fängslade, berörde och roade. "Det var på den tiden då jag bodde i en park...". Så börjar boken. (1976)

Textruta: Jack
Bild laddas...

En roman om fängelser och straffläger, s.k. korrektionsarbetsläger, i Sovjetunionen under Stalintiden. Författare är  Aleksandr Solzjenitsyn (på "svenska" Alexander Solsjenitsyn) som levde mellan 1918 - 2008. (1972) 

Textruta: GULAG-arkipelagen
Textruta: Ubåt
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

En thriller av Lucien Nahum. Handlingen kretsar kring en minst sagt ovanlig flygplanskapning med hjälp av ett stridsflygplan (!). En medkumpan stjäl under tiden guld och smycken som de sedan skall fly med. (1977)

Textruta: Flygplan kapat klockan 13.22

Ekelöfs enda roman väckte uppmärksamhet när den gavs ut. Den självbiografiska berättelsen handlar om ett liv som ensam  mamma med ett slitsamt och dåligt betalt jobb som städerska.

(1970)

Textruta: Rapport från en skurhink
Bild laddas...Bild laddas...

En så kallad pusseldeckare med komiska inslag. Pseudonymen Bo Balderson står för en aldrig avslöjad författare, eller flera, som gav ut totalt elva böcker på samma grundtema. (1971)

Textruta: Statsrådets fall
Bild laddas...

I Ira Levins thriller från 1976 får en judisk nazistjägare reda på att Adolf Hitler har klonats 94 gånger i Brasilien, och att klonerna är spridda över hela världen. Boken filmatiserades 1978 med bl.a. Gregory Peck. (1977)

Textruta: Pojkarna från Brasilien
Bild laddas...Bild laddas...

Årtalen inom ( ) anger när boken gavs ut första gången på svenska.

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

En dag på landet hos en utflyttad "gröna vågen" familj blir helt olik alla andra dagar. plötsligt är pappan och hans lilla som ensamma - helt ensamma! Vad är det som har hänt egentligen, eller är det verkligen något som har hänt? (1977)

Textruta: Evakueringen   
Bild laddas...

Thriller av Jack Higgins (pseudonym för Harry Patterson) om tyska fallskärmssoldaters försök att kidnappa Winston Churchill på den engelska landsbygden. Boken filmatiserades 1976 med bl.a. Sven-Bertil Taube i en liten roll. (1976)

Textruta: Örnen har landat

Klockan tre en måndag går larmet i Stockholm. Vem bryr sig, det vet ju alla att sirenerna på taken testas varje första måndag i månaden klockan tre. Men denna gång är det faktiskt ingen test, det inser de flesta allt för sent. (1976)

Textruta: Måndag klockan 3

I en nära farmtid har det civiliserade livet kollapsat. Kvar i ett hyreshus sitter en kvinna i sitt fönster och ser världen rasa samman och överlevande gäng dra omkring. Och hon har en liten flicka att ta hand om, som lämnats hos henna av en främling. (1975)

Textruta: En överlevandes minnen

Ett spänt äktenskap gör att lagerarbetaren Robert och sjukvårdsbiträdet Fanny inleder en kärleksaffär. Till att börja med blir måndagarna en lyckodag för båda. Men förhållandet krackelerar och krisen närmar sig. (1974)

Textruta: Måndagarna med Fanny
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Mer    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio