Amanda Lear

Never Trust A Pretty Face

 

Discodivan nummer ett, i det sena 70-talet, hette utan tvekan Amanda Lear och hon är, helt medvetet, insvept i en tät mystik (men det var också allt hon var insvept i under stundom…).

 

Inte ens när hon är född är riktitigt klarlagt, ett år som förekommer ofta är 1946 medan andra källor uppger 1939 som födelseår. Lika oklart är det med födelseorten men troligtvis föddes hon i Hong Kong.

 

Hennes historia är så omåttligt gåtfull att till och med hennes kön vid födseln är oklart. Med stor sannolikhet föddes hon dock som flicka och ryktet om att hon istället föddes som pojke (för att senare könsoperera sig) är förmodligen bara en del av hennes image - gåtfullhet som sagt var!

 

Hur som helst så är hennes kända historia tillräckligt fascinerande. Bland hennes pojkvänner (!) kan till exempel nämnas Bryan Ferry, Brian Jones, David Bowie och ingen mindre än Salvador Dali. 

 

Under slutet av 1960-talet och i början på 70-talet arbetade hon bland annat som modell, både med och utan kläder.

 

Som discodrottning slog hon igenom, i främst Europa och delar av Asien, under senare delen av 70-talet. Hon gjorde några trevande försök att få i gång sin musikkarriär redan i mitten på 70-talet men, till en början dock utan någon större framgång.

 

1977 släppte hon i alla fall sitt första album "I Am a Photograph" och året därpå "Sweet Revenge" med bl.a. den stora discohitten "Queen Of China Town".

 

Så i januari 1979 kom den skiva vi presenterar här ut; "Never Trust A Pretty Face" (inspelad 1978). Den innehöll bland annat den formidabla succén "The Sphinx " och Amanda Lears egen version av "Lili Marleen", se klippen nedan.

 

Nu var hon utan tvekan verkligen etablerad som artist och den följande skivan "Diamonds for Breakfast" (1980) slog definitivt fast hennes ställning som discodivan nummer ett. Men då är vi inne på 80-talet, så det är en annan historia...

 

 

Sida/Spår:

 

A/1 Fashion Pack (5:05)

A/2 Forget It (4:10)     

A/3 Lili Marleen (4:40)

A/4 Never Trust A Pretty Face (4:45)

 

B/1 The Sphinx (4:20)

B/2 Black Holes (5:00)

B/3 Intellectually (4:15)

B/4 Miroir (2:00)

B/5 Dreamer (South Pacific) (5:10)

Delvis sedesamt beskurna bilder på Amanda Lear...

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Artist/grupp:

Amanda Lear

Titel:

Never Trust A Pretty Face

Skivmärke:

Ariola/Eurodisc

Utgivningsår:

1979

Utgivningsland:

Västtyskland m.fl. länder

Producent:

Anthony Monn

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Länkar

Svenska Höjdare    Kalender    Recensioner    Skivor    Radio    Fördjupningar    Ladda & Lyssna