Nationalteatern på The 70s

- från teater till rock

 

Historien om Nationalteatern börjar i Lund 1968 när bl.a. Ulf Dageby och Med Reventberg börjar umgås på Universitetet. Inte helt oväntat går de på kurser som berör drama och film.

 

Tillsammans med flera andra, däribland Anders Melander, sätter de våren 1969 upp en teaterpjäs på Lilla teatern i Lund. Pjäsen handlar om Sydamerika och har helt enkelt namnet "Latinamerika". Trots stor succé går föreställningen bara en vecka då medlemmarna "värvas" till andra film- och teaterprojekt.

 

Längtan efter att spela teater var dock uppenbarligen fortsatt stark och i december 1969 bildar delar av det ursprungliga gänget en s.k. "fri teatergrupp" som får namnet "Nationalteatern".

Bild laddas...

Bild från universitetstiden. Stående fr. v: Peter Wahlqvist, Inga Edwards, Med Reventberg & Håkan Wennberg. Sittande fr. v: Hans Mosesson,

Anki Rahlskog, Anders Melander & Pale Olofsson.

 

 

 

 .

Ulf Dageby och Anders Melander på  70-talet.

Bild laddas...Bild laddas...

Löpsedel efter framförande av pjäsen "Sune får jag knäppa din bläzer?"

Deras första pjäs heter "Nick Carter - Dubbelagent" och med den förställningen turnerar man i södra delen av Sverige. Vid denna tid återfinns inte Ulf Dageby i gruppen utan den enda musiker som finns med är Anders Melander. Någon levande musik i pjäsen förkommer därför inte.

 

Anders försöker dock på alla sätt få flera att spela musik och när gruppen så småningom flyttar sitt "högkvarter" från Skåne till Göteborg ansluter sig även Ulf Dageby till teatergruppen Nationalteatern. Ulf har i mellantiden livnärt sig som trubadur på diverse ölstugor & pubar i Göteborgsstadsdelen Haga.

 

Under de första åren i Göteborg blev gruppens framtoning  allt mer revolutionär och myndigheter och företag, som initialt stöttat gruppen, började dra öronen åt sig.

 

1972 hade teatergruppen Nationalteatern hunnit med att spela elva pjäser varav några var "rockpjäser" som "Lev hårt dö ung" och "Sune får jag knäppa din bläzer?". Vid den tiden blev de kontaktade av musikbolaget MNW (om MNW blir det en separat artikel så småningom) som övertalade den mycket motvilliga teatergruppen att spela in en LP, "Ta det som ett löfte... ta det inte som ett hot".

 

Denna skiva gjorde inte så mycket väsen av sig men uppföljaren "Livet är en fest" (1974) blev en enorm framgång, som vi alla vet. Sedan följde ytterligare några skivor med Nationalteatern (se Skivorna) och 1978-79 satte musik- och teaterdelen av Nationalteatern gemensamt upp den välkända föreställningen "Rockormen" .

 

Efter det att skivan "Rövarkungens ö" 1980 tyckte bandets medlemmar uppenbarligen att det räckte och orkestern lades ned 1981. Teaterdelen av Nationalteatern fortsatt dock med sin verksamhet, faktiskt ända fram till årsskiftet 1993/94 då verksamheten upphörde p.g.a. att bidraget till teatergruppen drogs in (nya tider…).

 

Nationalteaterns Rockorkester fortsatte i alla fall att spela, om än i lite spridda skurar. Någon egentlig nyproduktion har dock  inte förekommit.

 

Ulf Dageby är ju utan tvekan en viktig och tongivande (!)  medlem i Nationalteatern. Men sedan Rockorkestern bildades har han också hela tiden haft Nikke Ström och Håkan Nyberg, som även de betytt mycket för gruppen, vid sin sida.

 

Totta Näslund, som ju var en annan betydande gruppmedlem. Han blev dock efterhand en allt mer sällsynt gäst på "återföreningskonserterna" och satsade istället på en solokarriär. År 2005 avled tragiskt nog Totta och en del av Nationalteatern försvann för alltid.

 

Men Rockorkestern gjorde "Vi fortsätter spela rock 'n' roll…" till sin devis och in kom nya medlemmar; Mattias Hellberg, Jaqee samt Håkan Svensson - och segertåget bara fortsatte och fortsätter än idag! Som tur är!

 

Avslutningsvis vill jag rikta ett varmt tack till Nikke Ström som faktagranskat och rättat  dessa sidor om Nationalteatern.

Bild laddas...

Rockorkestern; från vänster: Totta Näslund, Kurt Bünz, Håkan Nyberg, Nikke Ström, Ulf Dageby & Lars-Erik Brossner.

Bild laddas...

Totta Näslund

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Länkar

Svenska Höjdare & Blues At Sea    Kalender    Recensioner    Skivor    Radio    Fördjupningar    Ladda & Lyssna 

Nationalteatern:   Pjäser   Skivor   Video