Kebnekajse

på Gröna Lund den 17 juli 2012

 

På dagen var ovädret över oss med åska och ösregn, oron för kvällen var påtaglig. Men varför oroa sig? När kvällen kom var ovädret som bortblåst (bokstavligt…) och solen lyste från en klarblå himmel.

 

Och vid 20 stod de så på scenen; Kebnekajse med Kenny Håkanson (elgitarr) , Mats Glenngård (elviolin), Göran Lagerberg (elbas), Thomas Netzler (elbas), Pelle Ekman (trummor) och Hassan Bah (slagverk).

 

Vad sägs om en sammanfattning direkt? Ok, här kommer den - de var helt fantastiska! Som ett fint vin blir de bara bättre och bättre för varje år som går, och det från ett suveränt bra utgångsläge!

 

Enda anledningen till att omdömet inte blir det högsta möjliga är att det var en oväntat kort spelning utan ett enda extranummer. Det var ju en rejäl besvikelse när de inte kom in igen, trots ett intensivt handklappande från en minst sagt entusiastisk publik!

 

Men om vi nu bortser från det så var alltså själva spelning oerhört bra. Man fascineras av att alla dessa toppmusiker verkligen är på topp utan undantag!

 

Men ändå, visst glänser Mats Glenngård lite extra när han hanterar sin elfiol så fantastiskt bra, Kenny med sitt suveräna gitarrspel, Thomas med sitt fenomenala basspel, Pelle när han hanterar sina trummor med stor skicklighet, Hassan med sin fantastisk rytmkänsla och Göran när han matar tunga härliga bastoner ur sin maffiga elbas. Jaha ja, det blev ju alla. Det var ju det jag sa!

 

Vad fick vi då höra? Jo "Barkbrödslåten" (1973) och de betydligt nyare "Idioten" (2011) samt "Brudmarsch till Per och Anna" (2009) hörde till några av de strålande låtar vi trakterades med.

 

Kebnekajses elektrificerade folkmusik är helt enkelt sagolikt bra!

 

Återigen; med åtminstone ett extranummer hade denna spelning absolut fått högsta möjliga betyg!

 

Som brukligt finns några klipp från YouTube (tack "anchochili"!) nedanför denna text.

 

Magnus

för

The 70s

 

 

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...