Leonard Coen i Globen

den 8 augusti 2010

The 70s -

Förra gången (30/7) undertecknad var på konsert var ju på Ulf Lundells formidabla spelning på Gröna Lund (se nyhetspalten på Musiksidan). Men detta är en totalt väsenskild upplevelse!

 

En fullsatt Globen med människor i alla åldrar, även om många var medelålders +. Flera var dessutom lite uppklädda - det här blir väl ingen vanlig konsert? Nej, det blev det verkligen inte, det blev en helt underbar magisk afton med herr Cohen.

 

Strikt klädd i kostym och med en klassisk hatt hoppar den snart 76-årige (21/9) Cohen in på scen och försätter hela Globen i trans. Från första låten till sista! Helt enkelt fantastiskt, jag saknar ord, men försöker ändå.

 

Vemodet och det vackra i kombination med Cohens sträva röst bildar en perfekt kombination. Att han dessutom omger sig med mycket duktiga musiker, inte minst den spanske gitarristen Javier Mas, gör att det hela faktiskt blir helt fulländat.

 

En mer ödmjuk och varm artist måste vara väldigt svårt att finna på vår jord. Tåren i ögonvrån hos oss, som sitter som bergtagna i hans värld, finns vid flera tillfällen.

 

Pausen mitt i konserten känns nästan som ett reklamavbrott i en fantastisk film, men vi inser nog alla att den ändå behövs.

 

Efter paus inleder Cohen med "Tower Of Song" och lite senare så kommer alla hans riktigt stora succéer som t.ex. "Hallelujah", "I'm Your Man", "First We Take Manhattan" samt "Take this waltz" - och sen är det slut och han dansar av scenen med några eleganta valssteg.

 

Men det fortsätter och fortsätter - omstart efter omstart. Och inte en minut är överflödig, allt är helt enkelt underbart. Hans fantastiska musiker och de tre suveräna kvinnorna i kören gör samtliga enorma solonummer och allt, allt, är lika bra. Otroligt att få uppleva detta!

 

Publikens stående ovationer tycks aldrig ta slut! Men till slut är vi naturligtvis ändå framme vid vägs ände och Cohen önskar oss, hans familj, god natt efter att han låtit oss ta del av, passligt nog, "Closing time".

 

Missade Du denna upplevelse så gick Du nog miste om något av det bästa som kan upplevas på scen idag! Har Du möjlighet att besöka någon annan av Leonards Cohens konserter på hans milt sagt omfångsrika turné - gör det!

 

Lycka är bra musik framförd med äkta känsla!

 

Magnus

för

The 70s

 

 

Bild laddas...

Helsingfors 10 oktober 2008

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...