Trolltider

 - nr 1 bland julkalendrar i TV ?

The 70s -

Den mest populära julkalendern i TV är knepig att utse. Vilken som är den personliga favoriten beror ju på när man själv var liten. Eller om man hade mindre (större?) barn vid någon period under livet, eller kanske har det just nu?

 

Hursomhelst så handlar det här om 70-talet och tursamt (?) nog så är den kalender som avslutar årtiondet en minst sagt stark kandidat till titeln Nr 1 bland julkalendrar.

 

När t.ex. Dagens Nyheter går ut och frågade sina  läsare 2005 så blev just Trolltider nummer ett på listan, följd av Teskedsgumman.

 

Trolltider handlade om några småtroll i en glänta i en skog vid en stuga. Under trappan till stugan bor Vätten. De små trollen är systrarna Tova och Kleva, senare i historien byter de namn till Daisy och Gloria. Vidare finns gubben Gorm och hans son Kotte. Alla är mycket små, bara någon dryg decimeter höga.

 

I skogen bor också bland andra den mesiga fen Dorabella och den elaka häxan Mara

 

Många stora skådespelare och personligheter fanns med i rollistan, t.ex. Stig Järrel (Gorm), Sigge Fürst (Bergatrollet), Birgitta Andersson (Tova / Daisy), Eva Rydberg (Kleva / Gloria) och Håkan Serner (Vätten) bland flera andra.

 

Stig Järrel gjorde sin sista filmroll just i Trolltider och Sigge Fürst gjorde sin näst sista roll framför kameran.

 

Trolltider gick i repris som julkalender 1985 och även som "vanlig" serie 1994.

Bild laddas...
Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio 

Barnprogram