Barnprogrammen på 70-talet  - "Nu börjar det"

 

Var Du, barn, förälder eller storasyskon, någon gång under vårt 70-tal, så minns Du kanske den tidens barnprogram?

Eller minns Du inte dem? Då hjälper gärna The 70s Dig att minnas och för en stund försvinna in i nostalgins tecken!

 

Till att börja med var TV-världen svart/vit för många av oss men en bit in på decenniet blev den, för de flesta, konverterad till färg. Massor med färg, och dessutom starka färger, och detta märktes ju förstås i TVs barnproduktion.

 

Dåtidens politiska vindar satte också sin prägel på barn-programmen, särskilt under den första hälften av årtiondet.

Bild laddas...Textruta: "Trolltider", som var TVs Julkalender på 70-talets sista år, var nog den allra mest omtyckta. I början av 70-talet, 1971, var "Broster, Broster!" nog tvärtom den mest utskällda, med all rätt törs vi nog säga.
Textruta: Julkalendrar 			Mer ►
Bild laddas...

Martin Ljung, Fabror Frippe, har ett skafferi där innehållet i burkarna är film. En av dem rymmer Pelle Plutt; … Tog ett skutt över ån, tappa tån, in i kammaren efter hammaren, spika fast den lilla tån…

Textruta: Farbro Frippes skafferi
Bild laddas...Textruta: Alla känner väl till barnprogrammet där Beppe Wolgers ligger i den stora sängen och talar med dockorna Hungran, Busan, Gäspan och Kraman. Myspys med seriösa inslag.
Textruta: Beppes godnattstund 	 Mer ►
Bild laddas...Textruta: "Ni-nanna-na-ni-na…" - då var det dags för ett boktips med Stefan Mählqvist sittande i sin stora regnbågs-färgade soffa. Boktipset innebar att ett litet stycke ur boken lästes upp.
Textruta: Boktipset				Mer ►
Bild laddas...Textruta: Över 1500 avsnitt, på cirka 5 minuter, har spelats in av denna Holländska serie. Jakob Uggla, Pentti Varg, Janne Korp och Fröken Stork var några av figurerna. Simma lugnt!
Textruta: Fablernas värld			Mer ► 
Textruta: "Eeemiiill, förgrömmade onge!" ropar Emils far (Allan Edwall) när Emil gjort ett nytt hyss. Ibland var det lillasyster Ida som utsattes för något av påfunden, men hon tog det hela med ro.
Textruta: Emil i Lönneberga		Mer ►
Bild laddas...Textruta: Från A till Ö

Även här har en uggla, Helge, en framträdande roll. Hedvig Hök (Birgitta Andersson) bor i en vagn i skogen, med Helge på taket, och serien lär på ett lekfullt sätt ut betydelsen av s.k. svåra ord.

Bild laddas...Textruta: Kalles Klätterträd 		Mer ► 
Textruta: Trots att Kalles Klätterträd bara gjordes i 12 avsnitt, om blott 8 minuter vardera, så är programmet mycket välkänt. Bidragande orsak är säkert signaturmelodin av Jojje Wadenius. 
Bild laddas...Textruta: Fem myror är fler än fyra elefanter

Ett av svensk TVs mest populära barnprogram. Magnus (Härenstam), Brasse (Brännström) och Eva (Remaeus) underhöll med ett pedagogiskt syfte i bakfickan; lära ut bokstäver, siffror, lägen - och mer därtill.

Bild laddas...Textruta: Hajk

På trygg och bred värmländska lär Bengt Alsterlind alla barn (och säkert många vuxna…) hur man fiffigt framställer olika "bra-att-ha" saker. Den tecknade serien Goliat var också ett stående inslag.

Bild laddas...Textruta: Mupparna

The Muppet Show skapades av Jim Henson. Succén var total när Kermit, Miss Piggy och de andra höll show med sina kända gäster Inte minst den fullständigt obegripliga "Svenska Kocken" var populär.

 

Bild laddas...Textruta: Professor Balthazar

Maken till professor har väl aldrig skådats, och vilken maskin han hade - alla problem i hans stad löstes effektivt. Serien är tecknad i dåvarande Jugoslavien och hade premiär i svensk TV 1970.

Bild laddas...Textruta: Dessa två dockor visade sig i svensk TV första gången 1973. Då vi såg dem för sista gången (?), på 80-talet, hade de många hundra avsnitt bakom sig. Figurerna var ursprungligen ryska.
Textruta: Drutten och Gena 		Mer ►
Bild laddas...Textruta: Denna underbara franska tecknade serie var den första i en svit, som också omfattade kroppen och rymden. Vi får följa människans historia från neanderthalare till en avlägsen framtid.
Textruta: Det var en gång…		Mer ► 
Bild laddas...Textruta: Hos smådjursdoktorn Krall finns den unge kandidaten Rolf. På kliniken händer en hel del som inte borde hända. Rolfs framgångar som medhjälpare är begränsade...
Textruta: Doktor Krall				Mer ►
Bild laddas...Textruta: Nu seglar Pip-Larssons

Familjen  Pip-Larsson handlade om hur familjens barn, ensamma, tillbringar en sommar i Stockholms och Södermanlands skärgård med skutan Rudolfina.

Bild laddas...Textruta: Ville, Valle och Viktor

Ville (Jörgen Lantz), Valle (Anders Linder) och dockan Viktor (Hans Wigren) var två rotlösa artister och en levande docka som åkte runt till olika miljöer för att ta reda på hur samhället fungerade.

Bild laddas...Textruta: Tårtan 				Mer ►
Textruta: Tre bröder, Frasse (Krister Broberg), Janos (Jan Lööf) och Hilding (Mats G. Bengtsson)
lämnar sjömanslivet och råkar blir ägare till ett bageri. Serien, som består av olika film- parodier, har med åren uppnått kultstatus.
Bild laddas...Textruta: Trazan och Banarne

År 1976, vid jultid, hade detta omåttligt populära barnprogram premiär. Förutom Trazan och Banarne hade även Olyckan en framträdande roll. Och inte minst all musik.

Bild laddas...Textruta: Vilse i pannkakan

Barnprogrammet "Vilse i pankakan" var en, enligt många ganska märklig, serie av och med Staffan Westerberg. Musiken i programmen stod delvis Thomas Wiehe för.

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...Textruta: Björnen Padington

Iklädd sin blåa rock, och sin stora hatt, kom han direkt från mörkaste Peru till stadsdelen Paddington i London. Hatten är för övrigt ovärderlig eftersom den rymmer de viktiga marmeladmackorna.

Bild laddas...Textruta: Kapten Zoom

Galaxer i mina braxer, sa Kapten Zoom - så hette egentligen programmet med Anders Linder i huvudrollen. Kapten Zoom har kommit till jorden för att ta reda på hur människorna lever.

Bild laddas...Textruta: Ny!
Textruta: The Pling o Plong Show

In från 60-talet  kom Robert Karl-Oskar "Robban" Broberg med sin show som bjöd på både "mysik" och "hållisång". Förutom all musik så förekom också såväl ett spöke som en robot i programmen.

Textruta: Bamse

I början av 70-talet gjorde Rune Andréasson några tecknande filmer om björnen Bamse och hans vänner. Filmerna visades först i SVT och banade väg för Bamse som en egen serietidning.

Bild laddas...Bild laddas...Bild laddas...

Start    Hemma    Mat & Dryck    Media    Musik    Mode    Resa    Stad    Land    Bil & Båt    Länkar

Böcker    Tidningar    Film    TV    Radio 

Barnprogram